Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

E-mail fals – Castig la loto

E-mail, Securitate

Inca un e-mail fals in care de data aceasta “victima” este anuntata de faptul ca a castigat la loto o suma imensa de bani. In schimbul acestui “noroc”, trebuie sa-si trimita datele personale la nu stiu ce adresa, care bineinteles nu apartine la nici o loterie. Probabil se urmareste furtul datelor de identificare personala, nu raspundeti la acest e-mail!

Citeste articolul complet »

Inca un mail de phishing

Securitate

Am vorbit intr-un articol anterior despre tehnica de furt a datelor personale phishing. O sa mai prezint astfel de exemple din cand in cand, pentru a intelege si a va proteja cat mai bine impotriva acestui tip de furt de date personale.

Mesajul e-mail de mai jos a fost creat pentru a va fura datele private, legate de colaborarea cu banca si a le folosi in scop de a crea card-uri clona sau alte acte, in baza carora ulterior sa va fure banii din cont. Cu rosu am marcat link-ul, care se vede evident ca nu este catre site-ul bancii si puncteaza catre un alt site (site fantoma, care nu va mai exista in cateva ore sau zile). Cu albastru, am marcat unele greseli in text :) , lucru care o banca nu si l-ar permite.

Va listez mesajul mai jos (in loc de denimirea bancii am pus BANCA, ca sa n-o implicam inutil).

Citeste articolul complet »

Combatere phishing

Securitate

Pentru o persoana simpla, cu un nivel scazut de cunostinte de procedura, tehnologie, echipamente si Internet, sa se protejeze de atacurile de tip phishing, este destul de complicat. De multe ori aceste metode de atac sunt foarte bine gandite, dar sunt cateva sfaturi, care daca sunt urmate, pot scadea dramatic rata de succes a acestor atacuri de furt a datelor personale importante si care pot face sa fiti mai in siguranta. Cateva sfaturi importante de combatere phishing sunt:

Niciodata nu dati nimanui, prin nici o cale, sub nici o forma, codul PIN de la card-ul vostru bancar. Nici macar personalul de la banca nu-l stie, pentru ca acordarea pin-ului este o procedura complet automatizata si nu-l stie nici operatorul de la banca.
Tot timpul sa aveti undeva in portofel notate numerele de telefon oficiale si adresa oficiala de site a institutiilor financiare cu care colaborati. Daca nimeriti intr-o situatie, cum ar fi blocarea cardului de catre bancomat, sa puteti suna unde trebuie si sa aveti raspunsul corect (atentie iarasi, un angajat de la banca nu va va cere PIN-ul sau parola niciodata).
Niciodata nu exista “proceduri rapide” la o institutie bancara. Chiar si daca sunteti intr-un astfel de caz si vi se pare [...]

Citeste articolul complet »

Phishing prin contact direct

Securitate

Phishing prin contact direct, este o forma de furt a informatiilor, cand o persoana se prezinta drept “reprezentant” al unei institutii financiare, care neanuntat face un “sondaj prea avansat si cu prea multe date” si/sau “trebuie sa va rezolve urgent o problema”.  De obicei la institutiile financiare exista o procedura mai lunga pentru astfel de cazuri si in toate cazurile in care sunteti nevoit sa “faceti in graba” ceva iarasi legat de datele voastre personale importante, de obicei nu este bine.
De obicei in cazurile acestea verificati identitatea persoanei si daca vi se pare suspecta, nu ezitati sa sunati la un telefon OFICIAL la banca sau alta institutie pe care o reprezinta si sa verificati, daca intr-adevar acea persoana trebuie sa efectueze acea operatiune si este cine pretinde.

Citeste articolul complet »

Phishing prin utilizarea de echipamente false

Securitate

Phishing-ul prin utilizarea de echipamente false este mai des intalnit decat pare. El consta in furtul informatiilor prin prezentarea unei “fatade false” (aplicate unui bancomat) sau al unui echipament fals (POS fals), care emuleaza in tocmai echipamentul original. Scopul acestor echipamente este sa copieze informatiile si sa le stocheze, pentru crearea ulterioara de clone si utilizarea lor in scopuri de furt. Un exemplu simplu ar fi o fatada la un bancomat, care citeste  datele card-ului vostru si care va filmeaza in timp ce introduceti PIN-ul. Un alt exemplu, este prezentarea unui POS fals (aparat mai mic, prin intermediul caruia se plateste cu cardul, de obicei la magazin). Schema consta in urmatoarele, se prezinta un POS fals, se incearca o plata cu cardul si introducerea PIN-ului, care de obicei esueaza, dupa care se prezinta alt POS, de data aceasta cel original, cu care “se incearca inca odata” si de acea data se reuseste. Ceea ce se intampla este de fapt ca in “incercarea nereusita” primul POS a copiat datele card-ului si PIN-ul, pe care le-a stocat undeva si in baza acestor date va fi creat un card “clona” care va fi folosit pentru cumparaturi sau chiar pentru scoaterea banilor [...]

Citeste articolul complet »