Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Hard disk

Componente, Hardware
Hard disk

Hard disk (provine de la cuvintele din limba engleza: hard – dur si disk – disc), este o componenta destinata pentru stocarea permanenta a datelor in format digital. Simplificat, mecanismul unui hard disk, este compus din:

  • unul sau mai multe platane cu suprafata magnetica (discuri)
  • un motor care roteste platanele la viteza mare
  • capurile de citire/scriere pentru fiecare platan si mecanismul de pozitionare a lor, care permit citirea si scrierea datelor pe aceste platane
  • circuite de control, care gestioneaza procesul de citire/scriere date, inclusiv gestionarea unui cache de date, pentru a asigura un acces mai rapid.
  • carcasa, care protejeaza componentele

Denumirea de disc dur, provine de la faptul ca in interior, datele sunt stocate pe discuri (platane) rigide comparativ cu o discheta, in care discul magnetic pe care se salveaza datele este flexibil (floppy disk).

Spre deosebire de o discheta se caracterizeaza prin viteza mult mai mare de acces a datelor si prin capacitate mult mai mare de stocare, prin faptul ca este un mecanism mult mai precis.

Citeste articolul complet »

Digital

Electronice
Digital

Digital, este un termen, care descrie un set de echipamente si formate de date, care au la baza tehnologia pe baza de valori discrete (de exemplu valori: 1 sau 0) spre deosebire de un sistem analog. Termenul digital se refera la stiinta calculatoarelor si la electronica.

Un avantaj a tehnologiei digitale, este posibilitatea de prelucrare si transmitere a datelor in format digital, fara a pierde din calitatea informatiei digitale si/sau posibilitatea de a identifica usor daca informatia este eronata.

Un dezavantaj a tehnologiei digitale este faptul ca trebuie sa esantioneze valori continui din mediul real in valori discrete si acest lucru poate duce la pierderea unor informatii in procesul de conversie.

Citeste articolul complet »

Viteza de transfer

Definitii, Internet, Retea

Viteza de transfer a datelor, o putem defini drept cantitatea de date transferata intr-un anumit interval de timp printr-un mediu de transfer date (cablu, aer, fibra optica, etc.).

Pentru masurarea unei cantitati de date, exista o unitate de masura: byte (sau octet), care inseamna 8 biti.

O remarca foarte importanta este ca nu informatia propriu-zisa ocupa un anumit spatiu, ci codificarea ei in format digital (binar). De exemplu nu caracterul ocupa 1 byte, ci codul acelui caracter in reprezentare binara.

Prin mediu de transfer date o sa intelegem orice poate fi folosit pentru a transfera o anumita cantitate de informatie. Viteza de transfer a datelor depinde foarte mult de calitatile de care dispune un mediu de transfer si de restrictiile care sunt aplicate asupra acestui mediu.

Citeste articolul complet »

Periferice

Componente, Definitii

Periferice, este termenul folosit pentru a descrie echipamentele/componentele, care se pot conecta la un sistem de calcul (laptop, desktop, handheld, smart phone, telefone, etc.) prin intermediul unui tip de iterfata de comunicare si transfer date (ISA, PCI, USB, FireWire, port serial, port paralel, etc.) pentru a extinde functionalitatea acestuia.

Perifericele pot fi divizate conceptual in:

  • Periferice de intrare – echipamente cu ajutorul carora se capteaza/citesc date in format digital din mediul inconjurator
  • Periferice de iesire – echipamente cu ajutorul carora se transforma datele din format digital in alte formate sau forme
  • Periferice de intrare/iesire – echipamente care au dublu-rol, atat de periferic de intrare cat si de iesire
Citeste articolul complet »

Bit

Definitii, Hardware
Bit

Bit, in informatica este unitatea de baza, de masura a informatiei, care poate avea una din valorile 0 sau 1. Un bit reprezinta ‘cea mai mica bucata’ de informatie.

Din punct de vedere implementare fizica, acest bit poate fi un impuls electric (la transfer de date prin diverse medii), o stare a unui circuit electric bistabil (ex: memoria RAM), o stare al unui material magnetic (ex: harddisk), etc. Nu o sa intru mult in detalii referitor la modul de implementare din punct de vedere tehnic, deoarece depinde foarte mult de arhitecura dispozitivelor de calcul, metodele de productie, standarde, etc.

Unitatea de care ati auzit probabil cel mai des, este octet sau byte. Un byte reprezinta un grup de 8 bit. Ca sa va faceti o idee ce inseamna un byte, pot sa va dau un exemlu: codul unui caracter ’simplu’, din acest text pe care il cititi acum, ‘ocupa’ un byte. Daca numarati caracterele dintr-o propozitie, puteti sa va dati seama aproximativ cata memorie ‘ocupa’. Am zis aproximativ, deoarece mai sunt si caractere speciale, cum ar fi ‘tab’, ’spatiu’, ‘linie noua’, etc.

Citeste articolul complet »