Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Mesaj e-mail

E-mail
Mesaj e-mail

Mesaj e-mail, este un mesaj digital trimis prin intermediul infrastructurii de posta electronica. Un mesaj e-mail, respecta un anumit standard (RFC 2822). Acest tip de mesaje pot fi create si trimise cu ajutorul unor programe de tip client e-mail.

Un client e-mail este un program specializat, care se ocupa de gestionarea locala a mesajelor de e-mail. Acest program trebuie sa implementeze cel putin standardele de formatare a unui mesaj de tip e-mail si protocoalele de comunicare cu serverul de e-mail (SMTP, POP3 si IMAP) pentru transmitere si preluare mesaje e-mail de pe server.

Un mesaj de e-mail este compus din doua parti principale:

  • antetul mesaj e-mail – in antet se pastreaza toate datele necesare pentru identificarea mesajului (expeditor, destinatar, server de e-mail care a expediat acel mesaj, numele de utilizator, etc.)
  • continutul mesajului – in continutul mesajului se pastreaza textul mesajului si atasamentele.

O sa va prezint mai jos si un exemplu de mesaj e-mail. Folosind un client e-mail o sa cream un mesaj simplu, dupa care o sa ne uitam la formatul lui intern…

Citeste articolul complet »

RSS, bun sau nu pentru proprietarii/autorii de site-uri?

Internet
RSS, bun sau nu pentru proprietarii/autorii de site-uri?

Ca o definitie generala, RSS este un standard ce defineste un format de documente electronice, destinate pentru prezentarea continutului intr-un format alternativ (de obicei, altul decat HTML), cu scopul de a  fi preluate de unele programe (agregatoare de continut) si  utilizate in scop personal sau comercial. Despre formatul RSS si despre agregatoarele de continut, s-a vorbit mai pe larg in articolele precedente.

In cuvinte mai simple, site-ul sau blog-ul vostru, daca are activata aceasta functionalitate (de a oferi continut si in format RSS), poate fi citit si altfel decat in format HTML, adica altfel decat prezentarea pe care o vedeti in navigator.

Problema care se va discuta este:

Pentru un proprietar/autor de site/blog, este citirea prin RSS un mecanism bun sau nu?

Raspuns: Depinde de multi factori, poate fi benefic pentru unii si mai putin benefic pentru altii, in dependenta de necesitate autorilor/proprietarilor, tipul site-ului si tipului de vizitatori.

Citeste articolul complet »

Agregatoare de continut

Internet
Agregatoare de continut

Agregatoare de continut (software), sunt aplicatii care colecteaza, proceseaza si gestioneaza continut web, oferit in acest sens. Acest continut web, oferit public pentru preluare si procesare, caruia i se mai spune si feed-uri web, poate fi documente in format HTML, documente RSS (feed-uri RSS), documente Atom (feed-uri Atom) sau alte tipuri de documente . De obicei, pentru agregarea de continut, in ultima vreme, cel mai des se folosesc documentele in format RSS (feed-uri RSS oferite pe blog-uri, site-uri de stiri si alte tipuri de portaluri). Programelor de agregare li se mai spune si RSS reader, feed reader si news reader.

In dependenta de modul de implementare si cerintele de utilizare, pot fi aplicatii de calculator (programe/software de calculator) sau aplicatii web (rulate pe un server).

Citeste articolul complet »

RSS

Definitii, Internet
RSS

RSS (Really Simple Sindication), este un standard web, care defineste un (alt) format de publicare continut, care sa poata fi usor preluat de catre unele parti terte (programe). Formatul RSS are la baza limbajul de descriere (marcare) a datelor XML (Extensible Markup Language). Acest lucru ofera unui document in format RSS avantajul  de a fi portabil si usor de procesat.

Un document RSS contine unul sau mai multe ‘articole’ (cel mai des), complete sau partiale, cu informatii adiacente cum ar fi autorul, data publicarii, link-ul catre acel ‘articol‘, etc. Acest document poate fi generat fie dinamic (cel mai des) fie creat manual, cu ajutorul unui simplu editor de text si cu conditia sa respecte formatul impus de standardul RSS. Un exemplu de document RSS:

Citeste articolul complet »