Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Adresa e-mail

Definitii, E-mail
Adresa e-mail

Adresa e-mail, este un identificator pentru o casuta postala unde proprietatul acelei casute, poate primi mesaje e-mail. O adresa e-mail, folosita curent pe Internet, are un format de tipul:

nume@domeniu.com

Unde:

  • nume – este numele local (numele de cont), in contextul domeniului domeniu.com (de obicei ales de catre utilizator)
  • domeniu.com – este domeniul de Internet, care gestioneaza mesajele utilizatorului nume

Ca sa intelegem mai bine ce semnifica aceste componente dintr-o adresa e-mail, o sa explic cum se trimite un mesaj la o anumita adresa. Sa presupunem ca se doreste sa se trimita un mesaj la adresa de mai sus “nume@domeniu.com”.  In mare parte se vor face urmatorii pasi…

Citeste articolul complet »

Baza de date e-mail-uri

Securitate

In ultimii ani, circula prin intermediul e-mail-ului o escrocherie, din categoria e-mail fals, in care se propune o vasta baza de date cu e-mail-uri, pentru cateva sute de lei noi. Nu am putut sa scriu mai devreme despre aceasta escrocherie, pentru ca inca nu exista acest blog, dar nu este timp pierdut, pentru ca “schema” inca exista si probabil multe persoane cad in capcana ei.
Acum sa trec direct la subiect. Aceasta escrocherie consta in primirea unui mesaj de e-mail, care promite miraculos un milion si ceva de e-mail-uri organizate corespunzator pe categorii, bonus inca alte e-mail-uri si un program, care promite ca poate face SPAM, pentru a va putea promova afacerea.
Toate bune si frumoase, dar in realitate, daca v-ati duce la intalnire, pe langa o lista de alte “aberatii” promise, nu o sa primiti decat o lista “aleatoare” de e-mail-uri, luate de pe Internet prin itermediul unui program, care scaneaza pagini web la intamplare si incearca sa identifice adrese publice de e-mail, publicate pe unele site-uri (anunturi, job-uri, etc.). De asemenea probabil o sa vi se ofere si un program de trimis e-mail-uri, descarcat gratuit de pe undeva, dar inclus in pret .
Al doilea motiv pentru care [...]

Citeste articolul complet »

DNS

Retea
DNS

De ce este nevoie de un DNS?
In articolul precedent am stabilit ca, pentru a putea comunica si a fi identificate pe Internet sau intr-o retea locala, calculatoarele (sau alte dispozitive) folosesc o adresa de IP.
Aceasta adresa IP era compusa din 4 cifre si pentru ca sa fie mai usor de memorizat, transmis si configurat, se folosea o conventie de scriere in format text, care includea 4 cifre separate prin semnul punct (ex: 87.248.122.122).
Pai si atunci unde este problema? Problema este ca si aceasta identificare este complicata pentru utilizarea de zi cu zi. Inchipuiti-va ca ar trebui sa stiti exact IP-urile la toate site-urile preferate la care va conectati. Si chiar daca, prin absurd, le-ati putea memoriza, aceste adrese de IP se schimba pentru site-uri.
Un exemplu de schimbare de adresa de IP a unui site este in cazul in care acel site este mutat pe un calculator mai puternic, care are alta adresa de IP si conectarea la adresa veche de IP nu ar mai avea sens, pentru ca site-ul nu ar mai fi acolo.
Pronind de la problemele de mai sus (mai sunt si alte probleme, dar le-am identificat doar pe cele de baza pentru un utilizator obisnuit, ca sa nu complic [...]

Citeste articolul complet »

Adresa IP

Retea

O adresa IP (adresa Internet Protocol) este un identificator numeric asociat unui dispozitiv (PC, laptop, telefon, handheld, dispozitiv dedicate, etc.) conectat la o retea, care foloseste protocolul de comunicare Internet Protocol. Aceasta adresa IP este folosita pentru a identifica unic dispozitivul in cadrul unei retele si a putea comunica in ambele directii cu el, adica pentru a trimite si a primi date de la el.
O adresa IP poate fi privita ca un “nume unic” al unui dispozitiv (calculator), folosit pentru a “vorbi” cu “el”, cu restrictia ca intr-un grup de persoane, doua persoane pot avea acelas nume (de ex:doi de Ion), dar intr-un “grup de calculatoare”, “numele” trebuie obligatoriu sa fie unic, pentru a nu se face “confuzii” la schimbul de date.
Internet Protocol este un standard, care defineste un set de reguli de transmitere,  formatare pachete si verificare integritate date trimise intre 2 dispozitive sau mai pe scurt, un set de reguli cum sa trimiti controlat un pachet de date dintr-un punct in altul.  Internet Protocol sta la baza comunicarii prin Internet-ul pe care il cunoastem deja (de unde vine si numele).
Acest Internet Protocol, foloseste adresele IP pentru a identifica punctele de comunicare (ex:calculatoare) conectate la retea si a permite [...]

Citeste articolul complet »