Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Versiunea

Domeniul IT este complex si foarte dinamic. Intr-un timp relativ scurt se pot face multe modificari asupra unui sistem informatic. Prin sistem informatic nu trebuie sa intelegeti doar o aplicatie software, ci o multitudine de “unitati” hardware si software interconectate intre ele. Toate aceste modificari asupra unui sistem au nevoie de o inventariere/jurnalizare, pentru ca este un domeniu in care din experienta mea “orice nimic poate crea sau solutiona probleme mari“.

Pentru ca sa se poata face o inventariere a produselor software si/sau hardware rezultate in urma modificarilor mentionate mai sus, se folosesc “versiunile“. Dupa ce s-au facut una sau mai multe modificari/imbunatatiri asupra unui sistem, se scoate o versiune noua, careia i se asociaza un numar, pentru a putea identifica modificarile aduse sistemul respectiv.

Cum am mentionat si mai sus, de obicei versiunile se noteaza cu cifre in ordine crescatoare. Cea mai utilizata si mai simpla notificare a versiunilor este din doua cifre, separate prin semnul ‘.’ (punct):
vM.m
unde M – versiunea majora si m – versiunea minora.

Versiunea majora ne indica versiunea modificarilor majore la nivel de proiectare si implementare a produsului respectiv.  Versiunea minora ne indica versiunea modificarilor minore aupra  “versiunii majore” mentionate.

Citeste articolul complet »

Widget

Widget (software) este o componentă software, care încapsulează o anumită funcţionalitate sau care oferă o metodă de interfaţare cu un sistem informatic, concepută pentru a fi integrată uşor într-o interfaţă grafică şi a extinde functionalităţile interfeţei respective. Un widget trebuie să fie usor de incorporat şi să extindă funcţionalitatea interfeţei ţintă.

Conceptual, un widget poate fi asemănat cu o componentă de calculator. De exemplu, pentru a creste memoria calculatorului personal (a extinde performantele), se adaugă încă un modul de memorie, care indiferent de producător, dispune de o interfaţă standard de conectare la placa de bază. Astfel printr-o metodă simplă s-a adaugat o funcţionalitate complexă şi s-au extins performanţele calculatorului.

Widget-urile, similar componentei de calculator din exemplul de mai sus, pot fi create de mai mulţi autori/producători şi trebuie să se integreze într-un animit tip de interfaţă, respectând standardul impus de interfaţa respectivă.

Un widget, de obicei se implementează folosind un limbaj de descriere a datelor (ex: XML, (X)HTML, etc.), un limbaj de programare (C, JS, etc.) sau o combinaţie între ambele. De obicei, pentru dezvoltarea widget-urilor în limbaje de programare de nivel jos cum ar fi C, este necesara utilizarea unui API oferit de către producătorul interfeţei.
De ce este necesar un widget?

Citeste articolul complet »