Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Viteza de transfer

Definitii, Internet, Retea

Viteza de transfer a datelor, o putem defini drept cantitatea de date transferata intr-un anumit interval de timp printr-un mediu de transfer date (cablu, aer, fibra optica, etc.).

Pentru masurarea unei cantitati de date, exista o unitate de masura: byte (sau octet), care inseamna 8 biti.

O remarca foarte importanta este ca nu informatia propriu-zisa ocupa un anumit spatiu, ci codificarea ei in format digital (binar). De exemplu nu caracterul ocupa 1 byte, ci codul acelui caracter in reprezentare binara.

Prin mediu de transfer date o sa intelegem orice poate fi folosit pentru a transfera o anumita cantitate de informatie. Viteza de transfer a datelor depinde foarte mult de calitatile de care dispune un mediu de transfer si de restrictiile care sunt aplicate asupra acestui mediu.

Citeste articolul complet »

Periferice

Componente, Definitii

Periferice, este termenul folosit pentru a descrie echipamentele/componentele, care se pot conecta la un sistem de calcul (laptop, desktop, handheld, smart phone, telefone, etc.) prin intermediul unui tip de iterfata de comunicare si transfer date (ISA, PCI, USB, FireWire, port serial, port paralel, etc.) pentru a extinde functionalitatea acestuia.

Perifericele pot fi divizate conceptual in:

  • Periferice de intrare – echipamente cu ajutorul carora se capteaza/citesc date in format digital din mediul inconjurator
  • Periferice de iesire – echipamente cu ajutorul carora se transforma datele din format digital in alte formate sau forme
  • Periferice de intrare/iesire – echipamente care au dublu-rol, atat de periferic de intrare cat si de iesire
Citeste articolul complet »