Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Bit

Definitii, Hardware

Bit, in informatica este unitatea de baza, de masura a informatiei, care poate avea una din valorile 0 sau 1. Un bit reprezinta ‘cea mai mica bucata’ de informatie.

Bit, dateDin punct de vedere implementare fizica, acest bit poate fi un impuls electric (la transfer de date prin diverse medii), o stare a unui circuit electric bistabil (ex: memoria RAM), o stare al unui material magnetic (ex: harddisk), etc. Nu o sa intru mult in detalii referitor la modul de implementare din punct de vedere tehnic, deoarece depinde foarte mult de arhitecura dispozitivelor de calcul, metodele de productie, standarde, etc.

Unitatea de care ati auzit probabil cel mai des, este octet sau byte. Un byte reprezinta un grup de 8 bit. Ca sa va faceti o idee ce inseamna un byte, pot sa va dau un exemlu: codul unui caracter ’simplu’, din acest text pe care il cititi acum, ‘ocupa’ un byte. Daca numarati caracterele dintr-o propozitie, puteti sa va dati seama aproximativ cata memorie ‘ocupa’. Am zis aproximativ, deoarece mai sunt si caractere speciale, cum ar fi ‘tab’, ’spatiu’, ‘linie noua’, etc.

Acum, ca am aflat despre byte si cat ocupa un caracter, o sa va mai dau si alte exemple, ca sa intelegeti ce inseamna o cantitate de informatie.

Daca as salva pe harddisk, cuvantul ‘bit’ (fara caracterele apostrof), pe harddisk s-ar salva:

3 caractere x 1 byte, care inseamna: 3 caractere x 8 biti = 24 biti

Adica se vor modifica in valori de 1 si 0 (in dependenta de codurile caracterelor), 24 de ‘portiuni care reprezinta un bit’, pe unul din platanele harddisk-ului si astfel acest cuvant va fi memorat.

Daca as trimite in retea, printr-un cablu, cuvantul ‘bit’ (fara caracterele apostrof), prin cablu s-ar transmite:

3 caractere x 1 byte, care inseamna: 3 caractere x 8 biti = 24 biti

Adica la transmitatorul de informatie se va seta de 24 de ori nivelul tensiunii, care va insemna 1 sau 0, iar la receptorul acestor informati, aceste ‘nivele de tensiune’ vor fi preluate si utilizate(ex:salvate in memorie, afisate pe ecran, etc.).

Bineinteles ca exemplele de mai sus sunt simplificate. La salvarea si transferul de date, mai sunt si alte informatii suplimentare, care ‘identifica’ acele date de unde vin, unde se duc si cui apartin, dar si acele date, folosesc la baza unitatea de masura bit.

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?