Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Digital

Electronice
Digital

Digital, este un termen, care descrie un set de echipamente si formate de date, care au la baza tehnologia pe baza de valori discrete (de exemplu valori: 1 sau 0) spre deosebire de un sistem analog. Termenul digital se refera la stiinta calculatoarelor si la electronica.

Un avantaj a tehnologiei digitale, este posibilitatea de prelucrare si transmitere a datelor in format digital, fara a pierde din calitatea informatiei digitale si/sau posibilitatea de a identifica usor daca informatia este eronata.

Un dezavantaj a tehnologiei digitale este faptul ca trebuie sa esantioneze valori continui din mediul real in valori discrete si acest lucru poate duce la pierderea unor informatii in procesul de conversie.

Citeste articolul complet »

Octet

Definitii, Hardware

Octet, este denumirea in limba romana pentru unitatea de masura a cantitatii de informatie, byte (faceti clic pe link pentru a afla mai multe).

Citeste articolul complet »

Byte

Definitii, Hardware

Byte (se pronunta: bait), este o unitate de masura a cantitatii de informatie, ce reprezinta un grup de 8 bit. In limba romana byte are denumirea de octet (o denumire mai sugestiva a cantitatii de biti pe care o reprezinta). Byte-ul este unitatea de masura cel mai des folosita in domeniul sistemelor informatice si ati auzit-o in mai multe locuri: viteza de transfer al abonamentului vostru la Internet, dimensiunea unui fisier, capacitatea de stocare pe un CD,capacitatea de stocare pe harddisk, capacitatea memoriei RAM, etc.

Dupa cum am spus mai sus, un byte reprezinta un grup de 8 biti si poate reprezenta un numar intre 0 si 255 fara semn sau un numar intre -128 si 127 cu semn. In teorie, un byte este reprezentat sub forma unui sir de casute care reprezinta fiecare cate un bit, care poate avea valoarea 1 sau 0. Mai jos o sa va prezint un exemplu de reprezentare al unui byte.

|1|1|0|1|1|0|0|1|  - reprezentarea unui byte cu o valoare aleatoare.

Bitul din dreapta are denumirea de ‘cel mai putin semnificaiv bit‘ (index zero), iar cel din stanga este ‘cel mai semnificativ bit‘ (index 7). Fiecare bit este numerotat de la 0 la 7, de la stanga spre dreapta.

Pentru a converti o reprezentare binara, cum este cea de mai sus, intr-un numar natural, se foloseste urmatoarea formula:

N = Suma [n=0..7] (bn * 2n) , unde b – valoarea bitului de la indexul n

Pentru cazul reprezentat mai sus, numarul ar fi:
Nfara semn = 1 * 20 + 0 * 21 + 0 * 22 + 1 * 23 + 1 * 24 + 0 * 25 + 1 * 26 + 1 * 27 = 1 + 0 + 0 + 8 + 16 + 0 + 64 + 128 = 217

Citeste articolul complet »

Bit

Definitii, Hardware
Bit

Bit, in informatica este unitatea de baza, de masura a informatiei, care poate avea una din valorile 0 sau 1. Un bit reprezinta ‘cea mai mica bucata’ de informatie.

Din punct de vedere implementare fizica, acest bit poate fi un impuls electric (la transfer de date prin diverse medii), o stare a unui circuit electric bistabil (ex: memoria RAM), o stare al unui material magnetic (ex: harddisk), etc. Nu o sa intru mult in detalii referitor la modul de implementare din punct de vedere tehnic, deoarece depinde foarte mult de arhitecura dispozitivelor de calcul, metodele de productie, standarde, etc.

Unitatea de care ati auzit probabil cel mai des, este octet sau byte. Un byte reprezinta un grup de 8 bit. Ca sa va faceti o idee ce inseamna un byte, pot sa va dau un exemlu: codul unui caracter ’simplu’, din acest text pe care il cititi acum, ‘ocupa’ un byte. Daca numarati caracterele dintr-o propozitie, puteti sa va dati seama aproximativ cata memorie ‘ocupa’. Am zis aproximativ, deoarece mai sunt si caractere speciale, cum ar fi ‘tab’, ’spatiu’, ‘linie noua’, etc.

Citeste articolul complet »

kB

Definitii, Hardware

kB (se pronunta kilobait), este o unitate de masura a cantitatii de informatie, care reprezynte 1024 byte. Pentru mai multe informatii legate de unitatile de masura a cantiatii de informatie, cititi articolele bit si byte.

Citeste articolul complet »