Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Placa de retea

Componente, Hardware, Retea
Placa de retea

Placa de retea, este un dispozitiv electronic de conectare la o retea, care permite dispozitivului pe care este instalat (ex: calculator) sa comunice prin intermediul retelei cu alte dispozitive similare (ex: alte calculatoare sau echipamente). I se spune placa, pentru ca de obicei are aspectul unei placi pe care sunt montate componentele electronice necesare conectarii si comunicarii cu reteaua (vezi imaginea din dreapta).

Denumiri alternative pentru placa de retea sunt: adaptor de retea si adaptor LAN. In documentele de specialitate, aceasta componenta o mai puteti intalni notata si cu NIC, o prescurtare de la denumirea in limba engleza: Network Interface Controller sau Network Interface Card.

O placa de retea poate conecta un calculator (sau alt sistem de calcul) la retea prin intermediul unor standarde de comunicare la nivel fizic, bazate pe comunicarea:

  • prin intermediul unui cablu cu fire din cupru
  • prin intermediul unei antene (wireless)
  • prin intermediul fibra optica
Citeste articolul complet »

DNS

Retea
DNS

De ce este nevoie de un DNS?
In articolul precedent am stabilit ca, pentru a putea comunica si a fi identificate pe Internet sau intr-o retea locala, calculatoarele (sau alte dispozitive) folosesc o adresa de IP.
Aceasta adresa IP era compusa din 4 cifre si pentru ca sa fie mai usor de memorizat, transmis si configurat, se folosea o conventie de scriere in format text, care includea 4 cifre separate prin semnul punct (ex: 87.248.122.122).
Pai si atunci unde este problema? Problema este ca si aceasta identificare este complicata pentru utilizarea de zi cu zi. Inchipuiti-va ca ar trebui sa stiti exact IP-urile la toate site-urile preferate la care va conectati. Si chiar daca, prin absurd, le-ati putea memoriza, aceste adrese de IP se schimba pentru site-uri.
Un exemplu de schimbare de adresa de IP a unui site este in cazul in care acel site este mutat pe un calculator mai puternic, care are alta adresa de IP si conectarea la adresa veche de IP nu ar mai avea sens, pentru ca site-ul nu ar mai fi acolo.
Pronind de la problemele de mai sus (mai sunt si alte probleme, dar le-am identificat doar pe cele de baza pentru un utilizator obisnuit, ca sa nu complic [...]

Citeste articolul complet »

Adresa IP

Retea

O adresa IP (adresa Internet Protocol) este un identificator numeric asociat unui dispozitiv (PC, laptop, telefon, handheld, dispozitiv dedicate, etc.) conectat la o retea, care foloseste protocolul de comunicare Internet Protocol. Aceasta adresa IP este folosita pentru a identifica unic dispozitivul in cadrul unei retele si a putea comunica in ambele directii cu el, adica pentru a trimite si a primi date de la el.
O adresa IP poate fi privita ca un “nume unic” al unui dispozitiv (calculator), folosit pentru a “vorbi” cu “el”, cu restrictia ca intr-un grup de persoane, doua persoane pot avea acelas nume (de ex:doi de Ion), dar intr-un “grup de calculatoare”, “numele” trebuie obligatoriu sa fie unic, pentru a nu se face “confuzii” la schimbul de date.
Internet Protocol este un standard, care defineste un set de reguli de transmitere,  formatare pachete si verificare integritate date trimise intre 2 dispozitive sau mai pe scurt, un set de reguli cum sa trimiti controlat un pachet de date dintr-un punct in altul.  Internet Protocol sta la baza comunicarii prin Internet-ul pe care il cunoastem deja (de unde vine si numele).
Acest Internet Protocol, foloseste adresele IP pentru a identifica punctele de comunicare (ex:calculatoare) conectate la retea si a permite [...]

Citeste articolul complet »