Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Adresa IP

Retea

O adresa IP (adresa Internet Protocol) este un identificator numeric asociat unui dispozitiv (PC, laptop, telefon, handheld, dispozitiv dedicate, etc.) conectat la o retea, care foloseste protocolul de comunicare Internet Protocol. Aceasta adresa IP este folosita pentru a identifica unic dispozitivul in cadrul unei retele si a putea comunica in ambele directii cu el, adica pentru a trimite si a primi date de la el.

O adresa IP poate fi privita ca un “nume unic” al unui dispozitiv (calculator), folosit pentru a “vorbi” cu “el”, cu restrictia ca intr-un grup de persoane, doua persoane pot avea acelas nume (de ex:doi de Ion), dar intr-un “grup de calculatoare”, “numele” trebuie obligatoriu sa fie unic, pentru a nu se face “confuzii” la schimbul de date.

Internet Protocol este un standard, care defineste un set de reguli de transmitere,  formatare pachete si verificare integritate date trimise intre 2 dispozitive sau mai pe scurt, un set de reguli cum sa trimiti controlat un pachet de date dintr-un punct in altul.  Internet Protocol sta la baza comunicarii prin Internet-ul pe care il cunoastem deja (de unde vine si numele).

Acest Internet Protocol, foloseste adresele IP pentru a identifica punctele de comunicare (ex:calculatoare) conectate la retea si a permite schimbul de date intre aceste puncte (se mai foloseste si termenul de noduri). Organizarea Internet-ului este destul de complexa si transmiterea datelor se face mai complicat, prin mai multe dispozitive intermediare, dar o sa ne rezumam la abstractia comunicarii simple intre doua puncte.

O adresa de IP (adresa pe care majoritatea o cunoasteti i se spune IPv4) este definita din 4 cifre. Pentru comunicare prin Internet, aceste cifre sunt folosite in mod binar, dar noi ca persoane, pentru a le putea folosi mai usor (pentru a configura un calculator conectat la retea de exemplu), le cunoastem in format text, ca patru cifre separate printr-un punct, ex: 87.248.122.122. Dupa cum se vede in exemplu, adresa de IP este formata din 4 cifre, separate prin punct. Aceste cifre, pot avea valori de la 0 la 255.

Deoarece Internetul a crescut mai mult decat se asteptau creatorii protocolului Internet Protocol, a fost adoptat un nou standard pentru adresele de IP (IPv6), care prin numarul mai mare de cifre folosit, permite identificarea unica a mai multor dispozitive, prin cresterea numarului de combinatii posibile (2128). Acest standard este mai putin cunoscut de utilizatorii simpli de Internet din Romania, deoarece inca nu este prea folosit.

Cu toate ca protocolul IP sta la baza comunicarii pe Internet, cel mai des, probabil ati auzit de alt protocol si anume TCP/IP. Diferenta intre protocolul IP si protocolul TCP/IP este ca protocolul IP specifica cum se transfera in siguranta doar un singur pachet de date, pe cand TCP/IP specifica cum se tranfera in siguranta mai multe pachete. De exemplu un fisier, care in majoritatea cazurilor este compus din mai multe pachete, trebuie sa ajunga complet, cu toate pachetele (bucatile) trimise si in ordinea in care a fost trimise (deoarece un pachet de IP poate transporta o cantitate mica de informatie, pentru cantitati mai mari de informatie, este nevoie de trimis mai multe pachete).

Ca un exemplu simplificat la ce s-a scris mai sus, de fiecare data cand configuram adresa de IP, setam identificatorul calculatorului, din 4 cifre separate prin semnul ‘.’, necesare protocoalelor de comunicare,  pentru a putea cominica pe Internet cu alt calculator din blocul vecin sau de peste oceane, care are configurata tot o adresa de acest tip, pentru a putea fi identificat si a putea schimba date cu el. Prin date intelegem: pagini de Internet, fisiere, chat, radio-uri online, etc.

Un caz des intalnit este cand administratorul va cere aceasta adresa de IP, in cazul unor probleme de conectare la un site de exemplu, pentru a putea vedea, daca calculatorul vostru poate comunica cu serverul (care la randul lui este si el un calculator destinat cu o adresa IP configurata). De obicei se verifica prin intermediul unor programe specializate, daca ajung pachete de la IP-ul utilizatorului spre server, ca sa se poata identifica daca este o problema de comunicare la nivel de retea sau este un alt tip de problema.

Foloseste acest link/legatura pentru a vedea adresa ta de IP.

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?