Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Internet

Definitii, Internet

Internet-ul, este o retea foarte mare, compusa dintr-o multime de retele de calculatoare si dispozitive portabile (telefoane, handheld, etc.), interconectate intre ele prin intermediul unor protocoale de comunicare si transport date standardizate (TCP/IP, UDP, etc.).

Internet este o retea foarte complexa si functioneaza prin interconectarea a diverse echipamente hardware si programe specializate software. Comunicarea intre retelele conectate la Internet ar fi imposibila daca nu ar exista o multime de standarde de comunicare si interconectare. Prin simpla accesare a unei pagini web se folosesc vreo zece standarde.

Responsabili pentru crearea si/sau adoptarea de standarde noi  pentru Internet sunt Internet Engineering Task Force (pentru cine vrea sa afle mai mult despre aceste standarde, poate vizita www.ietf.org).

La Internet sunt conectate atat retele ale institutiilor publice, cat si retele private si este folosit pentru a transporta o varietate foarte mare de date. Cele mai cunoscute tipuri de date transferate prin intermediul Internet sunt: paginile web,  mesajele e-mail, fisiere de diferite tipuri (video, muzica, documente), voce, etc.

Datorita faptului ca Internet-ul a capatat o raspandire foarte mare si ofera costuri reduse de transport, multe din tehnologiile existente s-au orientat spre folosirea Internet-ului ca mijloc mai ieftin de transport a informatiilor. Din aceste tehnologii face parte telefonia (VoIP) si televiziunea (IPTV).

In ziua de azi se presupune ca peste un sfert din populatia planetei are acces la Internet si reteaua Internet este in continua crestere.

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?