Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Adresa e-mail

Definitii, E-mail

Adresa e-mail, este un identificator pentru o casuta postala unde proprietatul acelei casute, poate primi mesaje e-mail. O adresa e-mail, folosita curent pe Internet, are un format de tipul:

Adresa e-mailnume@domeniu.com

Unde:

 • nume – este numele local (numele de cont), in contextul domeniului domeniu.com (de obicei ales de catre utilizator)
 • domeniu.com – este domeniul de Internet, care gestioneaza mesajele utilizatorului nume

Ca sa intelegem mai bine ce semnifica aceste componente dintr-o adresa e-mail, o sa explic cum se trimite un mesaj la o anumita adresa. Sa presupunem ca se doreste sa se trimita un mesaj la adresa de mai sus “nume@domeniu.com”.  In mare parte se vor face urmatorii pasi:

 1. Expeditorul, folosind un program local de tip client e-mail, va scrie continutul mesajului si va specifica adresa destinatarului, in cazul nostru nume@domeniu.com
 2. Programul de client e-mail, in dependenta de configuratia locala, va trimite acest mesaj, prin intermediul protocolului SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) catre serverul de e-mail, care se ocupa de gestionarea mesajelor de e-mail ale expeditorului. O sa-i spunem Server Mail Expeditor.
 3. Server Mail Expeditor va analiza adresa de e-mail si va identifica numele de domeniu (partea de dupa caracterul @) spre care trebuie sa trimita acel mesaj, in cazul nostru domeniu.com
 4. Server Mail Expeditor va interoga DNS-ul domeniu.com pentru adresa serverului de e-mail (IP-ul), care se ocupa de gestionarea mesajelor e-mail pentru domeniu.com (Server Mail Destinatar)
 5. Prin intermediul SMTP, Server Mail Expeditor va trimite mesajul, catre Server Mail Destinatar, a carui adresa de IP a obtinut-o de la DNS-ul domeniu.com.
 6. Server Mail Destinatar, care se ocupa de gestionarea mesajelor e-mail domeniu.com, va stoca in casuta postala, al utilizatorului nume, noul mesaj receptionat
 7. Utilizatorul, proprietarul contului nume@domeniu.com, cand va accesa contul de e-mail, va gasi in casuta lui postala, noul mesaj receptionat.

Ce caractere poate contine numele local?

Numele local, in cazul adresei noastre de mai sus nume@domeniu.com, partea locala este nume, poate contine urmatoarele caractere:

 • Litere minuscule si majuscule
 • Numere
 • Urmatoarele caractere speciale: ! # $ % & ‘ * + – / = ? ^ _ ` { | } ~
 • Semnul ‘punct’, cu conditia sa nu fie la inceput si/sau la urma si sa nu se repete mai mult de odata

Exemple de adrese e-mail corecte (din punct de vedere sintactic):

Exempel de adrese e-mail incorecte:

 • contact[]@slabute.ro
 • super..slabuta@slabute.ro
 • super@slabuta@slabue.ro

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?