Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Calorii

Definitii, Slabute.ro

Calorii (la plural), sunt o unitate de masura pentru a cuantifica o cantitate de energie. Teoria defineste caloria in felul urmator:

caloria, este cantitatea de enerigie necesara pentru a incalzi un gram de apa cu un grad Celsius“.

calorii-kcal-521x390 CaloriiDupa cum rezulta si din definitia de mai sus, caloria este o unitate de masura, care in general defineste o cantitate de caldura. In alimentatie si slabit probabil ati auzit cel mai des acest termen. Alt exemplu, unde este utilizata aceasta unitate de masura si pe care multe persoane il cunosc, in special cei care traiesc la bloc si au repartitoare de caldura, este faptul ca la factura, persoanele in cauza platesc “Gigacalorii” (caldura).

Prefixuri

Pentru a intelege mai bine ce inseamna din punct de vedere cantitativ acesti termeni (kcal, Gcal, etc.), o sa dau si o explicatie a “prefixurilor” folosite, in ordinea crestei cantitatii pe care o definesc:

  1. caloria – (notata cal, fara prefix) – reprezinta unitatea de baza
  2. kilocaloria (notata kcal)- reprezinta 1.000 de calorii
  3. megacaloria (notata  Mcal) – reprezinta 1.000 de kilocalorii, deci 1.000 * 1000 calorii, adica 1.000.000 de calorii
  4. gigacaloria (notata Gcal)- reprezinta 1.000 de megacalorii si in final dupa calcule similare 1.000.000.000 de calorii.
  5. teracaloria (notata Tcal) - reprezinta 1.000 de gigacalorii
  6. peta (notata Pcal) - reprezinta 1.000 de teracalorii
  7. …  (restul le las pentru studiu, sunt prefixuri care definesc valori foarte mari)

Dupa cum se observa, odata cu cresterea “prefixului”, valoarea cu prefix mai mare este egala cu valoarea cu prefix mai mic, multiplicata cu 1000. Aceasta conventie este folosita in fizica si electronica pentru a scrie mai convenabil si mai scurt unele valori. Este mult mai usor sa scrii, sa memorizezi si sa utilizezi 3 Gcal, decat 3.000.000.000 calorii.

In alimentatie si slabit se folosesc cel mai des termenii cal (calorii) si kcal (kilocalorii). Celelalte valori prezentate mai sus, datorita faptului ca reprezenta cantitati mari, se folosesc doar in mediile industriale.

Unitati similare

O unitate de masurare a energiei similara caloriilor este Jouli (se noteaza cu J). Joulii sunt tot o unitate de masura pentru energie. In unele tari sunt folositi ca unitate oficiala in locul caloriilor. O formula care defineste relatia de conversie dintre cele doua valori este:

1 Calorie este echivalenta cu 4.2 Jouli, adica

Njouli = Ncalorii * 4.2

sau

Ncalorii = Njouli / 4.2

unde Ncalorii – cantitatea de calorii si Njouli, cantitatea de Jouli

1 Joul fiind o valoare foarte mica, in alimentatie cel mai des veti intalni valori specificate in kJ (kilojouli, echivalent a 1.000 Jouli).

Ambiguitati termen “calorii”

In alimentatie si sport se foloseste foarte mult termenul “calorii”, dar de multe ori este utilizat incorect. Prin faptul ca, caloria reprezinta o cantitate foarte mica de energie, cel mai des o sa gasiti valori specificate in kcal (kilocalorii).  De multe ori cand o sa auziti “alimentul are 340 calorii”, cel mai probabil “are 340 de kilocalorii, adica 340.000 calorii”, de aceea, cand doriti sa stiti valorile exacte, este recomandat sa verificati suplimentar daca este vorba de “calorii” sau “kilocalorii”.

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?