Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Watermark electronic

Protectie

Watermark electronic, este un insemn/marcaj electronic, fie de natura analogica sau digitala, aplicat unei informatii originale pentru a putea verifica ulterior autenticitatea acestei informatii.

Scopul unui watermark este sa protejeze un produs (obiect) de un anumit tip la copiere si sa se poata verifica oricand, daca un produs oarecare este original sau este copiat, prin faptul ca pe produsul copiat ar lipsi marcajul special, care teoretic ar trebui sa nu poata fi copiat in procesul de reproducere al originalului.

Termenul de “watermark” este imprumutat de la procedeul clasic de aplicare pe hartie al unui desen prin intermediul unei prese si al apei, procedeu care nu are nimic in comun cu marcarea informatiilor electronice, pastrandu-se doar conceptul de verificare la autenticitate.

Din punct de vedere conceptual, pot fi identificate doua tipuri de watermark electronic:

Watermark digital

Watermark digital, este tipul de watermark aplicat informatiilor in format digital  (imagini, muzica, video, documente electronice, etc.). Acest tip de watermark, reprezinta informatii speciale, cum ar fi:
watermark-digital-imagine Watermark electronic

  • sunete/unde imperceptibile pentru urechea umana (pentru audio si coloane sonore)
  • informatii imperceptibile pentru urechea umana (“zgomote” pentru audio si coloane sonore)
  • informatii invizibile pentru ochiul uman (“coduri”/”zgomote” speciale adaugate in poze si/sau video)
  • informatii vizibile ochiului uman (imagini cu logo sau alte insemne adaugate pe imagini si video)

De obicei watermark-urile digitale, inviziblie ochiului si/sau imperceptibile urechii sunt identificate cu aparate speciale, detectoare de watermark, care verifica daca exista acea informatie adaugata suplimentar la continutul original. Pentru watermark-urile digitale vizibile si/sau perceptibile urechii este suficienta examinarea atenta a continutului. (ex: este usor de detectat logo-ul unei firme sau numele unui site pe o poza cu watermark).

Watermark analogic

Watermark analogic, este tipul de watermark aplicat informatiilor analogice. In epoca “digitala”, in care traim, produse care circula, la liber, in format analogic si trebuie protejate impotriva copierii si pentru a fi verificate la autenticitate, se gasesc tot mai putine (ex: casete audio si video cu banda magnetica). Clasificarea marcajelor care pot fi aplicate, specificate la watermark-ul digital se pastreaza, cu specificarea ca se aplica informatii suplimentare in format analogic, unui continut original in format analogic, prin metode si tehnologia specifica acestui tip de continut.

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?