Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Cum sa protejezi o imagine (poza)?

Internet, Protectie

Imaginile publicate pe un site de pe Internet, in special cele de natura comerciala, au dezavatajul ca pot fi copiate si eventual utilizate neautorizat pe alte site-uri. Este foarte usor pentru un vizitator sa copieze pe calculatorul personal o imagine de pe oricare site de pe Internet.

Ce trebuie de facut pentru a proteja o imagine?

Probabil primul lucru, pe care trebuie sa-l faceti, este sa scrieti pe site un mic regulament si sa anuntati in el ca “nu este permisa copierea pozelor fara acordul autorului”. Al doilea lucru pe care trebuie sa-l faceti, este sa aplicati pe poza un watermark (sau mai specific watermark digital). Un watermark este un insemn text sau grafic, care se aplica peste imaginea originala. Acest lucru va transmite vizitatorilor semnalul: “nu este permisa copierea acestei imagini”. In plus, chiar si daca unii vizitatori sau proprietari de alte site-uri “ignora”, atat regulamentul, cat si “semnalul” transmis, la publicarea/copierea imaginii pe alt site, conform cu watermark-ul aplicat pe poza, se va sti cine este autorul pentru imaginea in cauza.

Este foarte simplu de aplicat un watermark pe poza. Exista doua metode de aplicare watermark pe poza:

  • aplicare watermark manual, prin utilizarea unui program de editare imagini
  • aplicare watermark automatizat, prin utilizarea unor programe specializate sau extensii (plugin-uri) pentru site/blog-ul pe care il utilizati

O metoda simpla de aplicare watermark text

watermark-pe-poza Cum sa protejezi o imagine (poza)?Cea mai simpla metoda de aplicare a unui watermark text pe o imagine, este utilizarea utilitarului Paint, inclus in distributia standard a sistemului de operare Windows.

  1. Deschideti acest utilitar (pe Windows XP: Start -> Programs -> Accesories ->Paint)
  2. Deschideti imaginea din acest program (meniul: File -> Open)
  3. Selectati o culoare cu care veti scrie textul (partea de jos-stanga a ecranului)
  4. Selectati unealta de scriere text (clic pe simbolul A, din bara de unelte, partea sus-stanga a ecranului)
  5. Faceti clic pe imagine in locul unde doriti sa scrieti acest text si tastati numele sau denumirea site-ului.
  6. Salvati imaginea corespunzatoare cu un alt nume (meniul: File -> Save As…), ca sa n-o suprascrieti intamplator pe cea originala.

Procesul este complet, acum aceasta imagine poate fi adaugata pe site/blog.

Aplicare elemente grafice ca watermark pe imagine

Acest proces, in general se rezuma (dar nu obligatoriu) la aplicarea unei imagini watermark “peste” o imagine originala. Imaginea watermark, poate avea sau nu un anumit grad de transparenta, pentru a avea un aspect discret. Pentru a creste gradul de protectie, in cazul watermark cu transparenta, se recomanda aplicarea lor in “zonele importante” ale poze, pentru a preveni decuparea ulterioara. Pentru a putea executa aceasta procedura, este nevoie de un program pentru editare grafica, care sa permita aceasta operatiune sau de o extensie (plugin) pentru site/blog.

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?