Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Suita Office, gratuit

Software

text-522x348 Suita Office, gratuitProbabil orice persoana, care are un calculator acasa sau la servici, stie si/sau a folosit un program de editare si formatare text. Aceste programe au denimirea de procesoare de text (termenul tehnic).

Programele de editare si formatare text permit aranjarea textului in pagina, permit stilizarea textului, permit inserarea de imagini printre text si formatarea/aranjarea lor, etc.  Aceste programe au evoluat mult in ultii cincisprezece ani. Mai tin minte din facultate cand ni se preda un curs de Works, care era pe atunci un editor de text greoi, la care trebuia sa stii o serie de comenzi avansate (erau o combinatie de taste) pentru a putea scrie un text bold sau italic, pentru a centra un paragraf, etc.

Aveam si o gluma pe aceasta tema, “pana ce scriai ceva, uitai ce ai vrut sa scrii“. In ziua de azi s-au facut progrese mari in usurinta de utlizare si functionalitatile pe care le ofera un astfel de program. De obicei, utilizarea unui mouse este suficienta pentru a stiliza un document, ca sa arate estetic si ordonat.

Microsoft Office

Programul, probabil cel mai cunoscut, este Microsoft Office Word. Este un procesor/editor de text matur, usor de utilizat si ofera aproape toate functionalitatile de care aveti nevoie pentru a crea un document. Acest program face parte dintr-o suita/grup de programe, care se numeste Microsoft Office.

Suita Microsoft Office contine pe langa procesorul de text si un program de calcul de tabele Microsoft Excel. Acest program este cunoscut in general de persoanele, care au nevoie de calcule rapide al unui set de date. In aceasta suita/grup de programe se mai gaseste si un program de creare prezentari Power Point, o baza de date Microsoft Access si un program de gestiune e-mail-uri, contacte si calendar Microsoft Outlook. Mai sunt sunt si alte programe in acesta suita, dar sunt mai putin cunoscute pentru utilizatorii simpli si nu o sa ma refer la ele.

Dupa cum stiti majoritatea, suita Microsoft Office, costa bani si utilizarea fara achizitionarea unei licente este ilegala. De asemenea utilizarea unui program nelicentiat, atrage si alte inconveniente: lispa suportului tehnic si lipsa actualizarilor, necesare pentru a avea la zi o versiune cat mai buna a acelui program.

Open Office

Pentru cei care nu au resurse financiare sa achizitioneze una sau mai multe licente Microsoft Office, exista un grup de programe similar, care poate fi considerat un “inlocuitor”.

Acest grup de programe are denumirea Open Office si este gratuit. Il puteti descarca si instala de la adresa:

http://www.openoffice.org

Suita Open Office, include programe similare suitei Microsoft Office si asigura posibilitatea de a lucra atat cu documente format Microsoft Office, cat si cu documente in format proprietar.

Suita Open Office contine urmatoarele programe mai importante:

  • Open Office Writer (similar cu Microsoft Word)
  • Open Office Calc (similar cu Microsoft Excel)
  • Open Office Impress (similar cu Microsoft Power Point)

O facilitate utila in programele Open Office, este posibilitatea de a exporta/salva  in format PDF documentele create. Documentele in format PDF au avantajul de a fi portabile pe mai multe tipuri de sisteme de operare, in sensul ca pe orice ecran si/sau tiparite pe foaie vor arata la fel.

Concluzii

Open Office este o alegere buna pentru cine nu-si permite sa cumpere Microsoft Office (sau vrea sa reduca costurile), dar totusi vrea sa poata crea documente gratuit si sa poata citi documente scrise in formate Microsoft Office. Totusi trebuie de mentionat, ca uneori pot aparea unele probleme la importarea unor documente mai complexe din Microsoft Office. Aici totusi trebuie de mentionat ca Microsoft ofera gratuit programe de tip “reader”, care deschid documente in format Microsoft Office, dar fara insa a permite editarea acelor documente.

Open Office este bun pentru crearea documentelor si salvarea lor atat in formatul nativ cat si  in format PDF. Open Office permite salvarea documentelor si in format Microsoft Office, dar prin faptul ca nu exista o compatibile 100% intre ele, exista riscul ca in Microsoft Office, acele documente sa fie afisate “neformatat corect” . In general compatibilitatea este acceptabila (daca nu sunteti o persoana foarte exigenta :) ).

Decizia de a alege o suita de programe sau alta trebuie sa tina cont foarte mult si de necesitati. Daca activati intr-un mediu, in care trebuie sa lucrati pe aceleasi documente cu parteneri, care folosesc Microsoft Office, puteti avea probleme, deoarece, cum am spus mai sus, aceste doua suite nu sunt 100% compatibile.

Programele Open Office, intial pot parea mai dificile si mai greu de obisnuit cu ele, dar nu neaparat pentru ca sunt mai dificil de utilizat, ci prin faptul ca interfetele de utilizare sunt “un pic altfel”  fata de cele din programele Microsoft Office. Pentru functionalitatile de baza, un utilizator simplu, se poate acomoda repede.

Bineinteles ca sunt mai multe de spus despre asemanarile si deosebirile dintre cele doua suite Office, dar nu mi-am propus sa intru in detaliu prea tare in acest articol. Pentru a va face o parere personala, descarcati suita Open Office, instalati-o, vedeti daca este conform cu cerintele voastre si decideti in dependenta de acest lucru. Daca v-a impresionat sau nu v-a placut ceva, nu uitati sa lasati la comentarii o parere, ca s-o impartasiti si cu ceilalti cititori.

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?