Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Cum ma pot proteja de virusi?

Securitate

Pentru a ne proteja mai eficient de virusi trebuie sa intelegem un lucru simplu: un virus poate infecta un calculator prin executarea voluntara sau involuntara a unui fisier deja infectat, care provine de pe un alt calculator infectat, fie ca acel fisier este luat de pe un CD de la un prieten, sau este descarcat de pe Internet, sau s-a intrat pe o pagina web care continea un virus sau a fost primit prin E-mail.

Pentru protectia impotriva programelor virus, au fost create programele antivirus, care prin diverse metode, monitorizeaza calculatoarele pe care sunt instalate si protejeaza impotriva acestor programe virus.

Programele antivirus vegheaza toate deschiderile de fisiere si fac o verificare preliminara la infectie inainte de deschiderea propriu-zisa a acelui fisier. Daca se identifica ca fisierul este infectat, (de obicei) se face anuntarea utilizatorului despre problema si se incearca ‘curatarea’ acelui fisier.

Un program antivirus, poate fi folosit si pentru dezinfectarea unui calculator deja infectat, prin instalarea programului si rularea procesului de scanare si curatare a unitatilor de stocare (discuri si memorie volatila calculator).

Pornind de la lucrurile simple de mai sus sfaturile despre cum sa te protejezi mai bine de virusi, sunt:

 1. Instalati un program antivirus bun
 2. Executati cu ajutorul programului antivirus o scanare si curatare imediata dupa prima instalare a antivirusului
 3. Aveti grija ca optiunile de tipul  ‘Auto update virus database’ sa fie activate, pentru ca programul antivirus sa descarce si sa dispuna de ultimele informatii despre virusi
 4. Pentru programele antivirus care permit, obligatoriu configurati o parola de pornire si oprire a lor
 5. Nu luati fisiere de pe Internet din locuri nesigure sau necunoscute
 6. Nu luati fisiere de la persoane necunoscute
 7. Nu deschideti fisiere primite prin e-mail de la persoane necunoscute sau care vi se par suspecte (exemplu de fisier suspect: felicitare.gif.exe, are un nume similar cu o imagine, dar in realitate este un program care te ‘pacaleste vizual’ ca este imagine .gif)
 8. Cand primiti un CD sau DVD de la o persoana, obligatoriu executati o scanare cu antivirusul inainte de a porni vreun program de acolo
 9. Nu accesati site-uri suspecte decat daca le cunoasteti bine (site-uri pentru adulti, torrenti, site-uri de seriale pentru programe, etc.)
 10. Faceti verificari periodice pe calculator, pentru cazul in care un virus mai nou ‘i-a scapat’ programului antivirus pentru ca la momentul infectarii inca nu dispunea de informatiile necesare pentru detectare
 11. Nu spuneti parolele de accesare calculator/conturi la nimeni
 12. Scrieti periodic datele importante pe un CD/DVD, pentru a va proteja de cazurile in care se pot sterge date importante din calculator (date sterse de virus, date sterse accidental, defectare unitati de stocare, etc.)
 13. Pentru calculatoarele conectate in retea sa se foloseasca obligatoriu un program de tip firewall. Un program de tip firewall blocheaza conexiunile de retea catre si de pe calculatorul vostru in asa fel incat prin intermediul conexiunilor de retea sa nu poata fi exploatate unele vulnerabilitati ale sistemului de operare sau ale programelor care ruleaza pe calculator.

Chiar daca par cele de mai sus ‘restrictii’ complicate, in timp pot deveni o obisnuinta, dar rezultatul poate fi pe masura si anume, o siguranta sporita a calculatoarelor voastre.

Mai citiţi...

4 comentarii pentru "Cum ma pot proteja de virusi?"

 1. Ianna Februarie 20th, 2010, 2:27

  “Instalati un program antivirus bun” – si care este acel program bun dupa parerea ta?
  “Executati cu ajutorul programului antivirus o scanare si curatare imediata dupa prima instalare a antivirusului” – si ce se intampla cand fisierele fac parte din windows? cum Norton “depisteaza” in unele cazuri eronat.
  Si ce se intampla cand antivirusul instalat nu depisteaza virusul?ce alte optiuni exista dupa parearea ta?

  [Răspunde]

  Vadmin a raspuns:

  Nu am dat nume si nici nu am zis un program antivirus ‘excelent’ (am folosit doar termenul ‘bun’ :) ) pentru ca, din experienta mea de pana acum, chiar si cu cele mai ‘tari’ programe antivirus instalate, utilizatorii tot au avut probleme si au suportat consecintele virusilor. Prin program antivirus bun, m-am referit la un antivirus de la medie in sus, care sa stie sa te protejeze ‘in general’ de virusi. Tot timpul vor exista virusi noi pe care antivirusul inca nu stie cum sa-i dezinfecteze si de acolo vor aparea probleme permanente, lucru pentru care, utilizarea unui antivirus a fost pusa ca prima solutie, dar nu ca solutie completa de aparare.

  Cred ca mai mult trebuie de pus accentul pe prevenirea infectiilor calculatorului si anume pe faptul ca incepand cu sfatul 5 in jos mai toate sfaturile sunt legate de protejarea si prevenirea infectiilor noi. Protejarea si prevenirea virusilor in combinatie cu un program antivirus ar trebuie sa dea un rezultat mai bun, adica o siguranta sporita, nu stiu daca completa, pentru ca permanent vor aparea lucruri noi.

  “Si ce se intampla cand antivirusul instalat nu depisteaza virusul?ce alte optiuni exista dupa parearea ta?” – daca ai antivirus si virusul nu a fost detectat, nu chiar exista optiuni :) , pentru ca nu stii ca exista. Ca sa nu ajunga utilizatorul in momente de tipul acestea pasii de la 5 in jos sunt foarte utili si anume prevenirea, ca sa nu se intample asa.

  “si ce se intampla cand fisierele fac parte din windows? sau in unele cazuri detecteaza eronat?” – se schimba antivirusul si nu se uita de “prevenire” :)

  P.S. Am intalnit si cazuri, in care diversele mesaje de atentionare/informare primite din partea programului antivirus, stresau mai mult utilizatorul decat virusii in sine :)

  [Răspunde]

 2. Ianna Februarie 20th, 2010, 17:56

  daca ai antivirus si virusul nu a fost detectat, nu chiar exista optiuni , pentru ca nu stii ca exista. – hmmm…nu stiu daca ai prins vremea cand a aparut sasser..parca ala a fost worm-ul cu shut down in 60 seconds… si doar bitdefenderul l-a depistat ..deci orice antivirus aveai atunci,infectat puteai sa fii si chiar vedeai cum ti se restarteaza pc-ul si nu puteai sa faci nimic :) ))a fost foarte iritant pana am reusit sa-l scot din pc

  [Răspunde]

  Vadmin a raspuns:

  Stiu de acest virus, l-am avut si eu :) … dar acesta e cazul fericit, ai o manifestare a virusului si atunci esti impus sa cauti o solutie de dezinfectate folosind mai multi antivirusi, pana functioneaza ceva. Cine avea un firewall activ, scapa de infectie.

  Cred ca trebuia sa completez si sa explicitez fraza “nu poti face nimic”, cu “nu poti face nimic, pana acel virus nu trece in faza de manifestare si devine identificabil”. Eu pornisem de la ideea ca nici macar nu se manifesta si ‘lucreaza’ linistit pe fundal.

  Cred ca o sa adaug si sfatul 13, care mi-a scapat :) … Pentru calculatoarele conectate in retea sa se foloseasca un program de firewall.

  [Răspunde]

Ai o întrebare/comentariu?