Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Ciorditori

Furt

infractor1-293x390 CiorditoriAsa cum am scris si in articolul Categorii hoti o sa detalizez fiecare tip de comportament de tip “hot” (este “clasificarea” mea personala a “fenomenului”). Mentionez ca acesta “clasificare” o sa o limitez doar la domeniul web, desi probabil poate fi aplicata si in alte cazuri.

“Ciorditori”, sunt persoane sau institutii, care, dispun de mai multe sau mai putine cunostinte legale, cu o valoare morala dubioasa si care sigur nu “dispun de frane”, cand vine vorba de copiat partial si/sau total, atat continut, cat si idei. De obicei un individ de tip “ciorditor”, care copie idei si continut, este mai greu de gasit si identificat, deoarece fiind constient de infractiunile pe care le comite, se “ascunde”.

Exemplu ciorditori

O sa va dau si un exemplu in acest sens, care s-ar putea sa va faca sa radeti ironic (in cazul in care aveti umorul negru dezvoltat). Acum cateva luni, am dat peste un site cu retete de slabit, care chiar si afisa un banner de tipul …promovez FAIR-PLAY-ul in bucatarie, o campanie anti-plagiat“, adica ar face parte dintr-o comunitate care este impotriva plagiatului … total de acord pana aici. Cand sa ma uit putin mai atent, ce-mi vad ochii … pe prima pagina 3 denumiri de diete, exact asa cum le-a denumit slabuta in forum, inca de la inceputul comunitatii (slabutele sunt sigur ca le stiu pe de rost :) ):

 • Slabire rapida -I-
 • Slabire rapida -II-
 • Slabire rapida -III-

La o simpla cautare prin intermediul motorului de cautare se vede simplu ca aceste denumiri sunt doar pe slabute si pe site-ul “plagiator” plus inca o clona a acestui site (aparuta intre timp).

Acum partea ironica: termenii si conditiile de utilizare legala a unui site care “sustine campania anti-plagiat” erau copiati intocmai de pe slabute.ro, cu exceptia ca a schimbat numele denumirea site-ului.

Solutionare

A fost contactat “ciorditorul” in cauza, dar conform “definitiei” de mai sus “se ascunde” si nici nu raspunde la mesaje, bineinteles fara a sterge continutul “furat”. In cazurile acestea de obicei se anunta organele competente in solutionarea de astfel de cazuri.

Concluzie exemplu

Site-ul de retete de slabit, probabil a fost creat de “ciorditor” special pentru a fura continut din mai multe surse si a se optimiza in timp scurt pentru motoarele de cautare (SEO), pentru a monetiza (face bani) acel site din bannerele afisate si reclamele Google pe care le are. Pentru cei care nu stiau, “ciorditorul” incaseaza o suma mica de bani cand faceti un clic pe acele link-uri din zonele “Google Ads”.

Trebuie sa fie si de datoria utilizatorilor de pe Internet sa adopte o atitudine corespunzatoare referitor la acele articole unde se produc astfel de incalcari si alaturi de detinatorii originali de continut, sa adopte masurile necesare, care pot incepe de la o parere “sincera”, pana la masurile legale, care se impun.

Mai citiţi...

2 comentarii pentru "Ciorditori"

 1. Ianna Martie 24th, 2010, 3:53

  De curiozitate, care sunt acele persoane competente care pot sa-l sanctioneze pe respectivul si cum gasesc acea persoana care …poate fi un user anonim pe internet? de multe ori un pustan la vreo 16 anisori care vrea “respect” si “stima” in lumea virtuala daca in cea reala este neinsemnat….

  [Răspunde]

  Vadmin a raspuns:

  Sunt de acord cu tine la un lucru :) … toti care fura, fie in scop financiar sau “de imagine”, au acolo o problema inauntru … trebuie sa ai o anumita forma mai “ciudata” de percepere a lumii si celor din jur, ca sa recurgi la astfel de metode, oarecum disperate.

  Si ca sa vezi cat de jos treaba se poate duce, iti dau o descriere simpla a hotului “INDIVIDUL CARE NU ARE PREA MULTE SA OFERE PERSONAL SI MORALITATEA LUI ESTE SUB UN ANUMIT NIVEL CA SA POATA FURA DE LA ALTII, FARA SA-L MUSTRE CONSTIINTA” … suna “groaznic”, nu :) ? … stateam si ma mai gandeam si altceva … cine naiba sunt “fanii” la astia?

  M-am departat de problema ta si o sa revin la subiect. O sa pornesc cu o alta propozitie, “Nu exista utilizatori anonimi pe Internet”, daca se fac investigatiile de rigoare, se poate de gasit aproape orice.

  CAZURI:
  1. Daca-l poti identifica dupa domeniu sau date de contact, contacteaza-l direct si daca nu reactioneaza, apeleaza la ajutor profesional legal. Intre timp poti sa-l raportezi la Google ca “site SPAM”, eventual cu dovezi clare, si poate o sa ia ei atitudine sa-l scoata din indexul de cautare.
  2. Daca este pe unul din site-urile gratuite de blog, ei au mecanisme de sesizare continut copiat si/sau ilegal si poti incerca si acea varianta, ar trebui sa-i stearga acel blog/site. Daca nici aia nu vor sa stearga si “il ascund”, iarasi apeleaza la ajutor legal.

  Mai poti sa incerci sa-l “demasti” pe alte bloguri pe unde s-a mai promovat, dar de multe ori nu chiar functioneaza, pentru ca in primul rand “stiu ca fura” si in al doilea rand prin locurile alea sunt “cam la fel”, poate chiar “prietenii/partenerii” lui.

  Timpul “normal” de reactiune al unei persoane/institutii, care poate a mai gresit si a luat ceva accidental de la tine, este de maximum cateva zile, in rest doar “trag de timp” si asteptarea NU are sens, pentru ca oricum, pana nu-i dai in judecata n-o sa faca nimic.

  Am avut chiar un caz recent pe slabute.ro, o companie europeana producatoare de medicamente a “calcat stramb” putin. I-am notificat si au reactionat in ziua urmatoare cu “corectarea” problemei si scuzele de rigoare … acesta este unicul comportament normal in astfel de situatii.

  [Răspunde]

Ai o întrebare/comentariu?