Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Furt

Furt

furt-522x285 FurtFurt, conform Codului Penal al Romaniei, Art. 208, este definit ca “Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept”, o definitie pe cat de simpla, pe atat de corecta si inteleasa.

Pentru reglementarea drepturilor de autor referitor la continutul site-urilor de pe Internet (o sa ma refer doar la web), exista o alta lege speciala si anume “LEGEA nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe”, care pe scurt defineste ce este “al tau” su “cum este protejat acel al tau”.

Activez de multi ani in domeniul tehnologiei informationale (IT) si pot sa spun ca am vazut multe cazuri legate de dezvoltarea produselor software si ciclul lor de viata. Cu regret, am constatat ca am fost atat de ocupat cu munca mea incat se pare ca de multe ori nu am acordat atentia necesara la o problema foarte importanta si anume la faptul ce se intampla cu lucrurile pe care le creez eu sau altii din jurul meu si cum sunt folosite acele lucruri de persoane terte.

Nu o sa va mint, cand am ajuns in sfera “web” la inceput mai era acceptabil, probabil inca prea putini au inteles care era treaba cu “net”-ul ala, dar pe masura ce am avansat, lucrurile din punct de vedere respect si drepturi de autor au inceput sa se indrepte de la rau spre foarte rau.

Cand lucram inca la primul meu job, aveam un prieten care lucra la o alta companie dezvoltatoare de proiecte web. Stupefiant, dar sloganul/recomandarea sefului lor, era “Nu inventati, copiati!” (acea persoana activeaza si astazi intr-o pozitie importanta in acest domeniu).  Cum pestele de la cap se strica, nici nu e de mirare de ce s-a ajuns in cazuri de genul acesta.

Poate un pic mai tarziu decat trebuia, dar m-am decis sa deschid categoria Furt, in care o sa acord atentia cuvenita incalcarii drepturilor de autor si furtului care se intampla pe Internet. Pe undeva m-am saturat ca noptile, studiul, sanatatea, eforturile depuse pe parcursul multor ani, atat de mine, cat si de persoane ca mine sa nu fie respectate si sa fie calcate in picioare de tot felul de “ciorditori” si “bufoni”, pentru ca asa o sa le spunem de acum inainte, ca sa nu uite nici ei si sa nu uitam nici noi, cine sunt ei cu adevarat.

Cu aceasta ocazie, am creat o categorie special destinata “ciorditorilor” si “bufonilor”, unde o sa mai scriu despre cazurile concrete refertoare la furturile care se mai intampla prin jurul meu. Pentru cei care o sa bata “recoduri”, o sa-i “premiez” cu nume si detalii.

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?