Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Mituri despre securitatea calculatorului

Securitate

Pentru unele persoane, chiar pot sa spun pentru o buna majoritate, cu parere de rau si pentru unele persoane din breasla, securitatea calculatorului nu este văzuta ca o problema majora si este privita de multe ori cu ignoranta. Miturile care circula cel mai des, dar care pana la urmă duc la probleme sunt:

  • nu are de ce sa mi se intample mie
  • ce pot sa-mi ia?
  • calculatoarele sunt un mister atat pentru mine cat si pentru ceilalti
  • nu mai dau bani si pe lucrul acesta (de multe ori nici nu e nevoie)
  • nu am nevoie de asa ceva
  • este un lucru dificil si n-o sa reusesc niciodata

Un lucru trebuie sa fie clar, dacă aveti ceva privat pe calculator care va trebuie, care va poate compromite sau care ar putea fi de folos altcuiva atat in scop de uz personal, cat si pentru utilizare in afaceri sau chiar impotriva voastra, mai devreme sau mai tarziu va fi atacat, fie de cineva care a dat intamplator peste acea informatie sau care a fost angajat sa faca acest lucru intentionat (de catre un concurent in domeniul afacerilor, dar poate fi si o persoana angajata pentru o lada de bere de un fost prieten gelos :) ).

De obicei constientizarea gravitatii neglijarii acestei probleme se vede in acele momente cand poate chiar micile lucruri de care aveti strict nevoie (poate chiar o simpla adresa de email a unui prieten nou) au fost sterse sau furate si eventual chiar folosite in scop de a face rau. Nu mai vreau sa aduc amnite de cazurile in care v-au fost luate documente, poze sau filmulete personale care pot fi publicate pe diverse site-uri publice.

Chiar daca nu o sa va vina sa credeti, dar informatiile furtate, cu importanta majora ajung sa fie comercializate. Un exemplu ar fi pozele intime ale unei vedete, care ar putea fi cumparate de unele reviste sau folosite in scop de a face rau.

Cum prevenirea este cea mai buna solutie, in urmatoarele articole o sa va recomand o serie de proceduri pentru a micsora sansele de succes ale unui atac si a creste sansele de scapa cu bine si la timp de un pericol nedorit.

Mai citiţi...

2 comentarii pentru "Mituri despre securitatea calculatorului"

  1. Ianna Februarie 20th, 2010, 2:34

    Stocarea informatiilor importante si a documentelor/pozelor ar trebui facuta pe cd/dvd/flash memory card sau macar pe partitia pe care nu e instalat windows…cu parolarea folderelor respective.
    Mai stii alte variante?

    [Răspunde]

    Vadmin a raspuns:

    Pentru un utilizator simplu metodele enumerate de tine mai sus sunt suficiente :) . Un alt exemplu ar putea fi si un alt calculator destinat pentru pastrare date, dar aceasta nu este o solutie pentru utilizare ‘acasa’ :) . Datele foarte importante (sau care pot compromite) trebuie tinute pe un suport extern cu protectie la scriere. Atentie cu CD-urile si DVD-urile pe care se salveaza datele, ar trebui verificate periodic daca mai pot fi citite, sunt suporturi sensibile la caderi si zgaraieturi. Este destul sa cada odata jos si pot avea probleme la citire. Unele persoane mai ‘riguroase’ :) recomanda sa se faca cate 2 copii, pentru a micsora riscurile accidentelor.

    [Răspunde]

Ai o întrebare/comentariu?