Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Ce este un virus de calculator?

Securitate

Ce este un virus de calculator?

Un virus de calculator, este un program de calculator cu caracter mai special, creat (de un programator) pentru a infecta calculatoarele in vederea efectuarii unor operatiuni dorite de autorul virusului, fara acordul utilizatorului/proprietarului, pe calculatorul persoanei atacate. O caracteristica de baza si necesara unui program de tip virus, este capacitatea de a se copia dintr-un calculator in altul prin diverse metode in asa fel incat sa ajunga pe cat mai multe calculatoare si sa execute operatiunile dorite de autorul lui. O alta caracteristica importanta al unui program de tip virus este capacitatea lui de a sta ‘ascuns’ si de a putea fi cat mai greu de ‘detectat’.

Denumirea de virus provine de la similaritatea, din punct de vedere ‘operare,’ cu virusii care infecteaza prin intermediul a diverse moduri de transport (lichide, aer, atingere, etc.) celulele vietatilor si programeaza celulele pentru a se inmulti si a compromite functionalitatea lor de baza. In cazul virusilor de calculator, se refera strict la calculatoare si inca nu sunt un pericol pentru oameni :) .

Cine creaza un virus?

Un virus, este cum am spus si mai sus un program mai special prin faptul ca are nevoie de capacitati de autocopiere si ‘invizibilitate’. Fiind un program, implicit este creat de un programator (o persoana care site limbaje de programare ale calculatorului). Totusi termenul de programator in general nu trebuie asociat cu ‘creatorii de virusi’, pentru ca adevaratii programatori creaza programe functionale si utile, si de asemenea au probleme cu acesti virusi, care pot crea daune.

Ca sa intelegem cum apare un virus, trebuie sa intelegem mai intai care sunt motivele pentru care este creat: motive comerciale si motive personale.

Motive comerciale ar fi folosirea acestui tip de program in scopul de a crea pagube unei anumite persoane fizice sau juridice. La un moment dat se presupunea ca insasi companiile producatoare de programe antivirus creau virusi noi ca sa castige pozitie pe piata :) .

Motive personale ar fi, de exemplu, razbunarea personala a unui programator concediat, probleme de integrare sociala, frustrari, narcisism, complex de inferioritate, etc.

Ca o concluzie, un virus este un mic program creat atat din motive comerciale, cat si personale cu scopul de a ajunge pe unul sau mai multe calculatoare si/sau cu scopul de a crea pagube in masa.

Ce poate face un virus calculatorului meu?

Ce poate face un virus unui calculator infectat, depinde foarte mult de imaginatia celui care l-a creat si de posibilitatile calculatorului. Poate sa nu faca nimic, poate sa afiseze un mesaj deranjant, poate sa faca sa mearga greu calculatorul, poate sa faca lucruri deranjante cum ar fi repozitionarea mouse-ului sau poate sa stearga toate datele de pe unitatile de stocare a datelor pe calculator. Gradul de distructivitate este la latitudinea autorului.

Cum se multiplica un virus?

Programele de tip virus se raspandesc pe principiu ‘parazitar’ si anume, virusul de pe calculatorul  infectat incearca sa se copieze in programele care pot fi rulate (fisiere de tip .exe, .com, .bat, .sh, .vbs, .elf, etc.).  Este destul sa transmiti un astfel de fisier unui prieten (pe discheta, memory stick, CD, DVD sau sa-l trimiti prin e-mail) si in momentul in care prietenul va rula programul infectat primit, virusul se va instala automat pe calculatorul prietenului si va incepe se infecteze fisierele de acolo. Un simplu exemplu ar fi un joc interesant virusat gasit pe Internet, pe care l-ai jucat, ti-a placut si i l-ai dat si prietenului tau.

Am avut virus, dar nu mi-a facut nimic. De ce?

Un  virus nu actioneaza instantaneu pe calculator dintr-un singur motiv, daca ar actiona prea rapid, ar fi detectat la timp, ar fi sters si nu ar mai avea timpul necesar sa se distribuie. Un virus bine facut, va sta o vreme neobservat pe calculator, va infecta cat mai multe fisiere, lucru care ar creste sansa sa fie distribuit odata cu ele in cat mai multe locuri si la un moment dat (ora, actiune pe calculator, sarbatoare, etc.) va trece in starea ‘agresiv’ si va face acel lucru ‘rau’, care a fost programat sa-l faca.

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?