Vadmin.ro - Experiente in online … Acum lucrez impreuna cu Slabuta(.ro) la Slabute.ro

Ce este un link (hyperlink)?

Definitii, Internet

Link (engleza: hyperlink),  este o referinta catre un document sau parte a unui document. Termenul link (prescurtare de la hyperlink) de obicei este asociat cu Internetul si paginile web, el fiind un termen mult mai general, care poate cuprinde referirea si intre alte tipuri de documente electronice, care nu sunt neaparat in format HTML (pagini web) si nu sunt neaparat pe Internet.

In momentul in care exista multa informatie in format electronic (fie pe Internet, pe calculatorul personal sau chiar pe telefonul mobil) si aceasta informatie este organizata logic si relational pe anumite criterii, are nevoie de un mecanism de referire intre acele portiuni de informatie (ex: referirea catre o pagina care explica un anumit termen).

Alt caz in care este  necesara referirea, este cazul in care o informatie nestructurata sau de dimensiune mare, trebuie organizata logic in parti mai mici sau parti asociate dupa anumite criterii, pentru a fi prezentata mai usor unui cititor/utilizator (ex: paginarea rezultatelor de cautare, referirea catre o anumita portiune a unei pagini, etc.).

Termenul de link (hyperlink) este o metoda de referire intre documentele de tip hypertext (notiune folosita pentru a defini textul afisat pe dispozitive electronice: PC, laptop, handheld, telefon, etc.). O sa ma rezum doar la link-urile web care fac legarura intre paginile web de pe Internet.

Link-ul in paginile Internet

Ca reprezentare grafica un link este un text (de obicei subliniat si/sau prezentat cu o culoare diferita), care poate fi identificat intr-o pagina web si pe care se poate face clic pentru a accesa pagina sau documentul spre care puncteaza. Un link poate puncta atat catre o pagina exterioara, cat si in aceeas pagina spre o anumita sub-sectiune a paginii.

In format HTML (pagina web), un link este reprezentat in forma urmatoare:

<a title=”Titlu, care apare ca info cand se trece cu mouse-ul peste” href=”URL” target=”unde va fi deschisa noua pagina” class=”clasaStilizareLink”>Text vizibil link</a>

Un exemplu de link, care puncteaza catre aceasta pagina, ar fi:
HTML: <a title=”Pagina aceasta despre link-uri” href=”http://www.vadmin.ro/sfaturi/internet/link-hyperlink-227.html”>Ce este un link (hyperlink)?</a>
Afisare in browser/navigator: Ce este un link (hyperlink)?

Metoda de functionare al unui link intr-o pagina web, este relativ simpla. Cand utilizatorul face clic pe un link, navigaroul/browser-ul se “uita” catre ce adresa puncteaza atributul href si acceseaza acea pagina de la adresa specificata (in cazul exemplului de mai sus, navigatorul va reincarca pagina curenta, pentru ca puncteaza catre aceasta pagina).

Epilog

Link-ul este un lucru necesar in imensitatea de informatii (site-uri web) care exista publicate pe Internet. Un loc unde se simpte lipsa “hyperlink-ului” este bibiloteca clasica. Sa zicem ca sunteti in sala de lectura si cititi o carte despre Internet. La un moment dat ati gasit termenul HTML, per care nu-l stiti si care sa presupunem ca nu este descris in acea carte si trebuie cautat in alta carte despre HTML din biblioteca.

In acel moment o sa faceti o “interogare” la bibiliotecara (oarecum similar unui clic pe link-ul din navigator) si bibliotecara (oarecum functionalitate similara cu un navigator/browser), folosind o procedura interna de notare si indexare (similar cu unele standarde Internet), o sa va gaseasca si o sa va aduca o carte despre HTML.

Avantajul unui hyperlink pe Internet este usor de identificat si anume rapiditatea cu care este accesata informatia (asta in cazul in care va merge bine net-ul :) ) si o libertate de a naviga rapid prin multe tipui de informatii (fara a deranja de fiecare data bibliotecara pentru o definitie sau pasaj).

Mai citiţi...

Ai o întrebare/comentariu?